Jumaat, 2 Januari 2009

Selling Power Tools


Salam Petang semua...
Hari ini saya nak berkongsi kepada rakan-rakan konsultan atau yang berminat nak jadi konsultan. Sering kali apabila dah berjumpa dengan klien bab nak close sales kita gagal nak close...ada banyak faktor mengapa kita gagalutk close sales: Ada banyak faktor dan antaranya adalah:
  1. Gagal untuk tarik persepsi awal klien (first perception) contoh pakaian kita sewaktu berjumpa klien.Pakaian mesti macam brother yang bertie dekat atas.
  2. Tak ada rapport - duduk-duduk terus buat presentation...kena cari topik cerita dulu, berbual-bual selama lebih kurang 5 minit...sehingga dia senang nak mendengar penerangan kita...bual tentang jam dia ker, kereta dia ker, pakaian dia ker, kasut dia ker....apa-apa asalkan yg tidak sensitif..
  3. Tools presentation: yang menarik, terang, jelas dan berwarna untuk menarik..
  4. Pastikan last presenataion kita tu tanya soalan yang terus kepada matlamat kita berjumpa dengan dia...
  5. Kalau dia object atau menolak...cari maklumat untuk patahkan penolakan dia...
  6. Kalau dia minta bagi masa jugak...tanya dia bila masa yang boleh kita jumpa dia semula..
  7. Kalau dia cakap tak percaya-tunjukkan data dan maklumat yang terang dan meyakinkan.
  8. Kalau dia cakap tak ada duit....maklumkan tak perlu banyak untuk bermula sebab RM500 pun dah boleh melabur...
Insyaallah kena gaya.....RM100,000 sebulan sales boleh dapat....akan datang saya akan kongsikan maklumat tentang bagaimana nak dapat income sebulan RM3,000 dengan walaupun anda buat part time....

Comments :

have 3 comments at “Selling Power Tools”
Jalil berkata...
at date 

Usop, hang kata nak pi jumpa Datuk Bakar...amacam?

sticker berkata...
at date 

After reading the information, I may have different views, but I do think this is good BLOG!
runescape powerleveling

Fund Consultant berkata...
at date 

Thanks sticker for the comment...I will trying to improve my blog and please come again..